Temmuz 14, 2025

Bingöl Balı İçin Proje Lansmanı Gerçekleşti

Bingöl'de, Avrupa Birliği tarafından coğrafik işaretle tescillenen 'ilk Türk balı' olan Bingöl balı için proje lansmanı yapıldı. Vali Ahmet Hamdi Usta, sürdürülebilir üretim ve markalaşma süreçlerinin kıymetine vurgu yaptı.

Bingöl’de Valilik öncülüğünde, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafik işaretle tescillenen “ilk Türk balı” olan Bingöl balı için proje lansmanı gerçekleştirildi.

Vali Ahmet Hamdi Usta, Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nden bir doküman alabilmenin çok güç olduğunu söyledi.

“Avrupa Birliği’nden evrak aldığınız vakit dünyadaki herkes bilir ki bu işin kompetanı budur.” diyen Usta, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Bu belgeyi alan markaysa, eserse bunun üzerine eser yoktur. Hasebiyle sahiden çok uzun bir süreçti. Üniversitemizin öncülüğünde alınan Avrupa Birliği coğrafik işaret dokümanı çok değerli bir kazanımdır ve üreticimize de haklı bir biçimde çıkar elde ediyor. Doruğa çıkmak belirli bir güç ve emek ister lakin tepede durmak çok daha büyük bir emek ister. Üstte rüzgarlar çok sert ve ağır eser. Hasebiyle sizin bulunduğunuz yerde durmanız lazım. Bunun için de kaliteden ödün vermememiz lazım.”

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik de üniversitelerinin tarım ve havza bazlı kalkınma alanında pilot ilan edildiği günden itibaren iç ve dış paydaşlar ve programla ilgili başka kuruluşlarla daima istişareler gerçekleştirdiğini belirterek, arı ve arı eserleri ile ekonomik bedeli yüksek bitkilerin tespitine ve kıymetlendirilmesine yönelik çalışmalar planladıklarını ve hayata geçirdiklerini kaydetti.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Lideri Ziya Şahin de 8 farklı bal tipinin literatüre girmesinin, arıcıların ve üniversitelerin katkısıyla gerçekleştiğini belirtti.

Migros Kurumsal İrtibat ve Sürdürülebilirlik Küme Yöneticisi Kaan Ünver de bütün gayretlerinin Bingöl balının sürdürülebilir halde üretilmesi, markalaşması ve tüketiciye ulaştırılması olduğunu lisana getirdi.

Migros olarak üreticilerin yanında olduklarını ve onlara eğitimler vererek, üretim için yönlendirdiklerini anlatan Ünver, “Avrupa standartlarında akreditasyon alabilmek, o kaliteyi yakalamak için üretim testlerinin geliştirilmesinde her vakit yanlarında olduk. Bir sonraki basamağa geçtiğimiz vakit tüketiciye ulaştırılması için şu anda 500’den fazla mağazamızda raflarda Bingöl balına yer vererek tüketiciye ulaştırdık. Çok de hoş reaksiyonlar alıyoruz.” diye konuştu.

Programın ikinci oturumunda, ilgili kurumların uzman çalışanları tarafından arı ve arı eserleri yetiştiricilerine yönelik çeşitli mevzularda bilgilendirme yapıldı.

Eğitim programı yarın Bingöl Üniversitesi Konferans Salonu’nda devam edecek.

Toplantıya, Vali Yardımcısı Uğur Tutkan, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri Mehmet Ali Aba, kurum müdürleri ve arıcılar katıldı.

Kaynak: AA / Rıdvan Korkulutaş – Şimdiki

About The Author